perjantai 3. lokakuuta 2014

Kestoilua ja ekoilua

Kestoilua löytyy vaikka minkälaista, löytyy: kestovaippoja, kestoliivinsuojia, kestopikkuhousunsuojia (kphs), kestositeitä, kuukuppeja, kestotiskirättejä ym...

Meillä osa-kestoillaan, eli käytämme kestovaippoja neidille kotona päivisin, yöksi ja kun lähdemme kotoa niin käytämme tavallisia vaippoja, ja niitähän kuluu PALJON! Onneksi edes osakestoillaan niin tulee edes hiukan säästöä ja hiukan vähemmän jätettä.


AIO-vaippoja sekä taskuvaippoja

Kestovaippoja ostimme valmiiksi jo odotusaikana, kestoilun viidakko oli kyllä mahtava! Siinä jos jossain sai päänsä sekaisin! Mulla menikin viikkoja lukiessa netistä eri vaihtoehdoista, on bambua, fleece, froteeta, pulia, AIO, kuorivaippaa, sisävaippaa, taskuvaippaa.... Ensikertalaiselle siinä olikin opittavaa että mitähän sitä pitäis hankkia.
Käy tutustumassa kestovaippayhdistyksen sivuilla, sieltä löytyy paljon apua ja tietoa.

Kun kävimme kesän alussa Tartussa niin ostettiin sieltä sitten 3 taskuvaippaa ja imuja niihin. Ne menevätkin kauan noiden neppareiden ansiosta jolla saa muutettua vaipan kokoa.


3-13kg lapselle menee nämä Bababoomin vaipat neppareiden ansiosta.

                                     
AIO= All In One sekä taskuvaipat oli mun mielestä ne kaikkein kätevimmät sillä ne muistuttaakin eniten tavallisia vaippoja, voi laittaa ne imut sinne sisälle valmiiks ja odottaan käyttöä.



Harsovaippa valmiiksi käärittynä ja näpsyt

Suomen puolella ostettiin sit harsoja ja villahousuja sekä näpsyjä, eli harsot taitellaan vaipaksi, näihin löytyy eri taitteluohjeita täältä ja täältä. Sinne sisälle vielä käärittiin imu jotta olis vähän enemmän imukykyinen, ja näissä harsoissa ja imuissahan on se että mitä enemmän niitä pesee sitä imukykyisempiä ne on, eli ennenku ottaa uudet käyttöön niin kannattaa vähintään pari kertaa pestä ne vaikka lakana- tai pyyhepyykin seassa. Kun se laitetaan vauvalle laitetaan harsovaippa näpsyllä kiinni jotta se pysyy kasassa, ja päälle joko kuorivaippa (sen kans ei oo pakko käyttää näpsyä) tai villahousut. Tästähän sain ihmetystä kerrakseen kun meijän kesävauvalla on VILLAHOUSUT päällä kesällä!! No mutta kun se villa on siitä niin ihmeellinen ja kiva että se hengittää, on imukykyinen, lämmittää talvella ja pitää viileenä kesällä ja kaikenlisäks puhdistaa itsensä, eli tuuletus riittää ja aina välillä sit pestään käsin lanoliinipesussa. Lanoliinihan on villarasvaa ja se auttaa pitämään esimerkiksi villahousut imukykyisenä, eli kun alkaa villahousuista tulemaan kosteus läpi on aika tehdä lanoliinitus. Lanoliinia ei saa laittaa liikaakaan koska silloin se myös voi päästää kosteuden läpi. Itse ostin Ulrichin villanpesuaineen täältä.


Villahousuja ja pari kuorivaippaa.


Minusta vain nuo harsovaipat eivät paljon pysty imemään vaikka käärin sinne tommosen pikkupyyhkeen kolminkertaiseks tai laitan imun, niin ehkä muutamat pissat tai vajaan tunnin max pari voi pitää päällä sit on pakko vaihtaa.
Sit ostettiin pikkuhiljaa lisää AIO- ja taskuvaippoja neidin synnyttyä kun tykkäsin niistä kovasti ja olivat hyvin imukykyisiä eli pystyi hyvin laittaan sellasen vaipan kun neiti veteli 4-5 tunnin päikkäreitä. Tosin laitoin sinne tuon bababoomin oman imun lisäksi pikkupyyhkeen kolminkertaiseksi käärittynä jotta siitä tuli imun muotoinen. Pikkypyyhkeet ostin Ikeasta todella halvalla, 10kpl 3,99e (ovat nyt vielä tarjouksessa 2,99e! Voi käyttää myös esimerkiksi naamapyyhkeenä vauvoille/lapsille kun syövät). Todella hyväksi osoittautui äitiyspakkauksen oranssi kestovaippa kun se oli juuri oikeankokoinen reisistä meijän pikkuneidille. käyttöikä jäi sille vaipalle alle 3kk kun se sit jäi pieneksi kooltaan (kilomäärä siinä on 3-8kg, meijän neidille meni vain 6kg asti).

Riisipaperia voi myös käyttää jos haluaa, erityisesti maitokakka-vaiheessa, eli se tulee vauvan pyllyn ja vaipan väliin, se onkin sitten helppo heittää roskiin vaipanvaihdon yhteydessä ja niitä minä tilasin täältä.



Erilaisia imuja, tuon vasemmanpuolisen pikkupyyhkeen käännän kolminkertaiseksi jotta siitä tulee sopivankokoinen pitkulaimu.

Likaiset kestovaipat voi säilyttää ilmavasti pyykkikorissa, etikkavedessä tai pul-pussissa. Meillä säilytetään pyykkikorissa ja pul-pusseissa.
Kakkatahrat lähtee hyvin Sonetin sappisaippualla jota löytyy sekä nestemäisenä että palasaippuana.
Vaipat kannattaa pestä vähintään 3 päivän sisällä, mieluiten 2 päivän sisällä. Meillä tämä ei ole mikään ongelma sillä pyykkikone pyörii lähes päivittäin tai vähintään joka toinen päivä. Pesen kestovaipat ja kestoliivinsuojat (ne laitan pesupussiin ettei tarvi niitä ettii sieltä koneesta) yhdessä puklurättien ja pyllypyyhkeiden kanssa. Meillä on siis kaks eri pyykkikoria, yks jossa on vaatteet ja muut pyykit ja yks missä on nuo kestovaipat, puklurätit ja pyllypyyhkeet. Likaiset liivinsuojukset laitan suoraan pesupussiin ja heitän sit kestopyykin sekaan.
Pul-pussissa jos säilyttää niin ei tarvi ku avata vetoketju ja kaataa vaipat koneeseen ja heittää pussi perään. Muista myös ottaa imut pois vaipoista ja vaipoissa tarrat kiinni ennen kuin laittaa koneeseen ettei ne revi sisävuoria rikki. Omat Pul-pussini ostin huuto.netistä, olivat kyllä uudet, joku niitä teki ite, ostin niitä 3 mut yhdestä niissä meni alle kuukaudessa vetoketju rikki.


Pul-pussit


Kestovaipathan pestään 60'c ilman huuhteluainetta ja pesuaineella jossa on alle 5% saippuaa ja zeoliititonta. Täältä voit tarkistaa eri pesuaineiden sisällön.
Huuhteluaineena voi käyttää hiukan etikkaa jos haluaa. Satunnaisesti kannattaa keittopestä vaipat 90'c.

AIO- ja taskuvaippoja meiltä löytyy yhteensä ainakin 9 kpl, pari kuorivaippaa, harsoja ainakin 10-15 kpl ja villahousuja 4kpl. Hyvin ne meillä riittävät ja vois käyttää enemmänkin kun niitä noin paljon on, toki meillä on eri kokoisia myös.

Kestovaippojen kans täytyy olla myös tarkka, erityisesti jos esimerkiksi ostaa kirpputorilta niin varmista että ei ole käynyt näin! Eli kuten siellä jo lukikin niin jos menet rikkomaan esimerkiksi tökkimällä hakaneulan kosteussulun läpi olet pilannut vaipan!

Kestoliivinsuojia löytyy erilaisia eli löytyy eri materiaaleista tehtyjä, eri kokosia.. Eli oma viidakkonsa nekin. Mutta kun omat hyvät löytyy niin niillä pärjää kivasti. Mulla on kahta erimerkkistä ja -kokosta ja niitä on yhteensä ainakin 16 paria.


Kuoseja löytyy vaikka minkälaisia :)


On myös eri materiaaleja joista imukerros on tehty.

Omani olen tilannut täältä ja täältä.

Seuraavaks ollaan mietitty jos alettais käyttään kestotiskirättejä, niitä vaan mietin et jos vaikka opettelis taas ompelemisen taidon ja vois ite väsää ne :)


Yksi kestotiskirätti on jo kokeilussa ja se on Nietuskan ompeleet-fb sivuilta.

Kestoiluhan on erittäin ekologista ja siinä säästää pitkällä juoksulla paljon rahaa :)
Sinulle joka vielä epäröit kestovaippojen kanssa niin käy lukemassa täällä, oli minun mielestä kivasti kirjoitettu perustelut, lyhyesti ja ytimekkäästi :) Jos mietit rahapuolta niin käy katsomassa tämä vaippalaskelma. Niinkuin tosiaan tuolla todettiin niin jo yksi kestovaippa päivässä on hyvä säästö!
Näitähän kaikkia taas käsityö ihmiset väsää helposti ite ja säästää huimasti enemmän rahaa :)

Tässä meidän käyttäjä vaan muutaman viikon ikäisenä! <3



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti