torstai 15. tammikuuta 2015

VVV

VVV- mitäs se on?

VVV on lyhenne sanoista Vauvan vessahätäviestintä, kutsutaan myös nimellä vaipattomuus.

Miten se toimii ja miksi tehdä näin?

Siinä on tarkoituksena oppia vauvan vessahätäviestit ja vastata niihin ja kunnioittaa vauvaa jotta sen ei tarvitse pissata/kakata vaippaan toisin sanoen alleen. Annetaan siis mahdollisuus vauvalle tehdä tarpeensa muualle, oli se sitten pottaan, lavuaariin tai vessanpönttöön.
Aika monelle on varmasti tuttua hommaa että vauva pissaa hoitopöydälle/ sun päälle kun otat vaipan pois, johtuen yksinkertaisesti siitä että lapsi saa siinä tilaisuuden tehdä tarpeensa kauemmas itsestään.

"Vielä 40- luvulla Suomessa on pissatettu ja kakatettu vauvat. 60- luvulla, kun kaikki alkoi olla muovista ja kertakäyttöisyyttä jopa ihannoitiin muutenkin, tuo tapa on ”unohdettu” ja on siirrytty ns. moderniin käytäntöön.

Muualla maailmassa eli ainakin Intiassa, Afrikassa ja osassa Etelä-Amerikkaa ja mm. Grönlannissa vauvat edelleen pidetään kuivina VVV:n avulla. Toimittajan kysyessä eskimoäidiltä, että ”Miten sinä tiedät, milloin vauvallasi on pissahätä?”  äiti oli vastannut naurahtaen, että” Minkälainen äiti on niin tyhmä, ettei tietäisi?” lähde

Mistä tunnistaa vauvan vessahädän?

Se on jotain mikä pitää oppia, jokaisella on ne omat merkkinsä ja itse en täysin ole vielä niitä oppinut. Jotkut menee kellon mukaan, jotkut oppii näkemään vauvasta ne merkit jotka hän antaa jotkut menee intuitiolla. No sen voin sanoa et en oo kyllä oppinu niitä merkkejä jotka se antais ennenku pissattaa, tiiän vaan sen ilmeen kun se pissa jo tulee :D Esimerkiksi kitinä, rimpuilu ym voi olla merkki pissahädästä. Mutta kakkahädän tunnistan tosi helposti ja ne saadaankin yleensä aina "bongattua". Myös kehotan luottamaan omaan intuitioon, monesti mulla käynyt niin että vauva makaa hoitopöydällä ja tulee se tunne et sillä on varmaan pissahätä, no mut mä pesen eka kädet, no siinä välissä se sit jo pissaa siihen hoitopöydälle, eli kannattaa heti pissattaa vauva kun tulee sellainen tunne. Kun vien neitiä pissalle ja jos sillä ei ookkaan hätä se sit kyllä ilmottaa jos ei oo hätä eli ei siinä tarvi sit ikuisuuksia hengailla.

Miten me aloitimme?

Me alotettiin kun neiti oli 3½kk, ja alotin homman ihan kellon mukaan 15-30 minuutin välein vein sitä lavuaarin ylle pissatusasennossa (tässähän varmasti poikalapsilla onkin omat haasteensa ettei sitä pissaa oo joka paikas), sit voi käyttää joko jotain ääntä esim psssss, piss piss, mitä kukin nyt haluaa, me taidettiin käyttää sitä piss piss ääntä pari ekaa päivää en nyt enään tarkalleen muista. Sit odotetaan josko sieltä tulis pissa ja sit tehdään se ääni kun pissa tulee ja kehutaan tottakai. Ei liian innokkaasti kumminkaan jotta lapsi ei säikähdä. Sit ihan ruuan jälkeen, heräämisen jälkeen, vaipanvaihdon yhteydes ym niin viedään pissalle ja kakalle.
No ne ekat päivät menin tosiaan tosi usein ja kellon mukaan josko oisin oppinu niit viestejä mut en oppinu, nii me jätettiin kello veks ja otettiin homma ihan rennoks ettei mee suorittamiseks. Mutta silloin ensimmäisenä päivänä saatiinkin kaikki pissat ja kakat lavuaariin paitsi yhdet, eli ainoastaan yks vaippa meni koko päivänä!

Sit jatkettiin ja jatketaan edelleen niin että aina kun jaksaa ja tuntuu siltä niin viedään pissalle ja kakalle, sit toki nuo perus heräämisen jälkeen, syömisen jälkeen, ennen ja jälkeen kylvyn, vaipanvaihdon yhteydes..

Neiti tajus asian siis aivan älyttömän nopeesti ja näytti aivan siltä ku "vihdoinki tajusitte mitä oon koko ajan yrittäny sanoo!" Neidillä loppui masuhuudot siihen paikkaan, sillä siinä pissatusasennossa ilmat tulee hyvin pihalle ja samoin tulee yleensä röyhtäsyjä. Saatiin siis entistäkin tyytyväisempi neiti! Myös turhat kitinät ja huudot jäi pois! Muistan niiltä ekoilta päiviltä todella hyvin kun yks ilta kesken imetyksen neiti alkoi kitisemään ja rimpuili ja tein niinku yleensä ja aloin hyssyttelemään ym. Sit mietin josko sillä olisi vessahätä ja sitä itkee, otin vaipan pois, vein pöntölle, pissa tuli, vaippa takas päälle, neiti hymyili, jatkoi syömistä ja nukahti! Silloin tuli niin tyytyväinen ja onnistunut olo! Niinkuin joka kerta kun pissat/kakat tulee pönttöön.

Niin me siis ekat päivät tehtiin lavuaariin ja siirryttiin aika nopeesti siitä sit pöntölle. Nyt neiti jo yli 6kk ja harjoitellaan myös potan käyttöä joka sujunut tosi hyvin :)


Suosittelen kokeilemaan, siinä ei mitään voi menettää, päinvastoin voit saada ihania onnistumisen tunteita ja vauva viihtyy ja nauttii :)

Tästä linkistä löytyy kuva kuinka vauvaa voi pitää, joko lavuaarin, vessanpöntön tai potan yllä.

Näistä linkeistä voit lukea vessahätäviestinnästä lisää :)

Fifi
Vaipattomuus
Vau.fi
Maailman kuvalehti

Blogeja:

Einon valtakunnassa
Vegevauvelo
Ekoisi
Äidin ajatuksia
MiniSinin maailma

Löytyy myös facebook ryhmä johon voit liittyä jos vvv kiinnostaa, VVV-perheet.

1 kommentti: