maanantai 12. tammikuuta 2015

Sormiruokailu

Meillä tuli 6kk täysimetystä täyteen muutama viikko sitten!!! Olen niin ylpeä sekä itsestäni että neidistä että onnistuttiin tässä! Nyt jatketaan imetystä sormiruokailun ohella, ainakin sinne 1-vuotiaaksi asti tai niin kauan kuin neiti haluaa.

No mutta, neiti kasvaa ja pitää alkaa antamaan muutakin ruokaa, olin jo kuukausia sitten kuullut/tutustunut sormiruokailuun ja perehdyin siihen lisää ja tiesin tehneeni meille oikean päätöksen että me ei meinata ostaa valmiita purkkiruokia neidille vaan neiti saa sormiruokailla.

Neidillä kun tuli se 6kk täyteen oli tämän tärkeän päivän aika, maistaa muutakin ruokaa. Ensimmäisinä ruokina neiti sai kurkkua, keitettyä paprikaa ja parsakaalia sekä jauhelihaa. Ensimmäinen ruokailu sujui hyvin ja tuskinpa sinne vatsaan paljon päätyikään mutta sehän ei vielä ole tarkoituksenakaan. Äidinmaitohan on lapsen pääasiallinen ruoka 1-vuotiaaks asti joten sillä ei ole mikään kiire saada sitä ruokaa mielin määrin sinne vatsaan. Alussahan on tarkoituksena että lapsi saa tutustua ruokaan ihan rauhassa omassa tahdissaan. Siinähän on paljon opittavaa, uusia makuja, koostumuksia, muotoja, värejä ym. Soseita jos antaa niin kaikki on vain silkkistä ja monta eri makua sotkettuna yhteen. Tällä en siis halua syyllistää ketään tai kenenkään valintoja, jokainen tekee niinkuin parhaaksi näkee/ parhaimmalta tuntuu. Meille tämä sormiruokailu vain oli oikea valinta.



Montaa päivää ei mennytkään kun neidin kakka alkoi jo kiinteytymään joten kyllä sinne vatsaankin jotain päätyi. Nyt muutama viikko myöhemmin, neiti saa edelleen rintaa yhtä paljon kuin ennenkin (9-13 kertaa päivässä mukaanlukien yö) ja sormiruokailee vähintään 3-5 kertaa päivässä ja kakka on kuitenkin kiinteytynyt mutta syöhän se jo hienostikkin ja nauttii ruokailusta aivan äärettömästi!

Sormiruokailun voi aloittaa kun vauva on täyttänyt 6kk ja osaa istua suorassa (tämä on todella tärkeää!), näyttää kiinnostusta ruokaa kohtaa ja laittaa sen suuhunsa. On tärkeää alussa antaa vauvalle ensiksi äidinmaitoa/korviketta ja sitten vasta istua pöydän ääreen. Vauvalla ei saa olla nälkä tutustuessaan ruokaan sillä silloin hän voi turhautua eikä jaksa keskittyä ruuan tutkimiseen. Sillä sitä se alussa on, tutkimista ja maistelemista, ei syödäkseen vatsan täyteen.
ÄLÄ koskaan jätä lasta yksin syömään! Vaan ole koko ajan vierellä turvallisuuden takia ja onhan ruokailu koko perheen yhteinen hetki!

Toki se on hyvin sotkuista, mutta erittäin palkitsevaa myös. On ihana nähdä kuinka lapsi yrittää ottaa käsiinsä liukasta päärynää, syödä puuroa, imeskelee mehut appelsiinista, nauttii persimonista, irvistää tomaattikeitolle... Nämä ovat aivan mahtavia hetkiä, lapsi tutustuu ihan omassa tahdissaan ruokiin ja oppii nopeasti eri tapoja syödä ja kehittää hyvin motoriikkaansa. Myös sormiruokailevat lapset uskaltavat paremmin maistella uusia makuja ja ovat vähemmän nirsoja isompana.


"Eikö hän tukehdu?

Monet vanhemmat (ja isovanhemmat ja muut) ovat huolissaan siitä, että vauva tukehtuu syödessään itse, mutta jos vauva valitsee itse suuhunsa laittamansa ruoan ja istuu suorassa, sormiruokailu ei tee tukehtumisesta yhtään sen todennäköisempää kuin lusikalla syöttäminen - se saattaa jopa vähentää riskiä.
Huoli tukehtumisesta liittyy usein siihen, että vauva saattaa syödessään kakoa, mikä sekoitetaan tukehtumiseen. Nämä reaktiot ovat yhteydessä toisiinsa mutta ne eivät ole sama asia. Kakominen työntää ruokaa pois ilman tieltä, jos ruokapala on liian suuri nieltäväksi. Tällöin vauva avaa suunsa ja työntää kielen ulos, ja joskus ruokapala ilmestyy suun etuosaan ja vauva saattaa jopa oksentaa hieman. Tämä ei tunnu häiritsevän syövää vauvaa, joka jatkaa usein kuin mitään ei olisi tapahtunut.
Aikuisella kakomisrefleksi laukeaa kielen takaosassa. Sormi on työnnettävä taakse kurkkua kohden, jotta refleksi saadaan aikaiseksi. Refleksi laukeaa puolivuotiaalla kuitenkin paljon edempänä kielellä, joten kakomista tapahtuu helpommin kuin aikuisella ja silloin kun sen aiheuttanut ruokapala on vielä kaukana hengitystiestä. Kun 6-7 kuukautinen vauva kakoo syödessään, se ei tarkoita sitä, että ruoka on liian lähellä hengitystietä. Hyvin harvoin se on merkki siitä, että vauva on vaarassa tukehtua. Kakomisrefleksi saattaa olla avainasemassa, kun vauva oppii syömään turvallisesti. Kun refleksi on lauennut muutaman kerran vauvan laittaessa liikaa ruokaa suuhun tai työntäessään sen liian kauas taakse suussa, hän oppii välttämään tätä. Vauvan kasvaessa - huolimatta siitä, onko hän saanut kokeilla syömistä itse vai ei - kohta, jossa refleksi laukeaa siirtyy kielellä kauemmas taakse, jolloin kakomista ei tapahdu ennen kuin ruoka on suun takaosassa. Taipumus kakomiseen yksinkertaisesti häviää.
Kakomisrefleksin tehon takaamiseksi lapsen on syödessään istuttava suorassa, jotta refleksi työntää liian kauas taakse joutuneen ruoan eteenpäin eikä taaksepäin."  Kirjasta Gill Rapley- Omin sormin suuhun

Toki se näyttää hiukan pelottavalta kun neiti alkaa kakoa mutta kun tietää että se itse hoitaa sen pois sieltä jos antaa sen ihan rauhassa olla eikä mene siihen hääräämään niin voi olla turvallisin mielin. Toki on hyvä opetella mitenkä toimia jos käy niin pahasti että tukehtuu. 
Me ollaan nyt yli 2 viikkoa sormiruokailtu ja hyvin tuo neiti osaa syödä itse, irroittelee paloja ikenillään (ei siis ole vielä hampaita tullut) jauhaa niitä suussa ja sit nielaisee tai jos tulee liian isoja paloja niin se sylkee ne pihalle. 


Suosittelen lukemaan tuon kirjan Gill Rapley - Omin sormin suuhun.
Aivan mahtava tietokirja kaikesta sormiruokailuun liittyvästä, opit miten pääset alkuun, saat neuvoja ja vinkkejä sormiruokailuun ja oikeastaan kaiken tiedon mitä tarvitset aloittaaksesi sormiruokailun turvallisesti.

Vinkkejä:
Pitkähihainen ruokalappu on ollut meillä tosi kätevä, meillä on niitä kaks, yks kotona ja yks hoitolaukussa.


Ikean pikkurätit toimii meillä naamapyyhkeinä, tai oikeestaan mä kastelen sen ekaks lämpösellä vedellä, pyyhin neidin naaman ja kädet, sit pöydän ja lopuks syöttötuolin. Välissä käyn sitä huuhtelemassa jos tarvii ja lopuks sit heitän sen pyykkikoriin. Näitä saa Ikeasta halvalla, eli ne löytyy tästä linkistä. Toki mitkä tahansa pikkupyyhkeet ajaa saman asian, menee vähemmän paperia :)


Lattiaa mun ei tarvi ollenkaan siivota kun koirat hoitaa sen puolen. Tosin neidin aloittaessa sormiruokailu ollaan jouduttu komentaan koirat muualle ruokailun ajaks ja saavat tulla sit vasta keittiöön siivoomaan kun ollaan syöty. Koska muuten ne on siellä kerjäämässä neidiltä ruuat joka sit kohta oppii muuten että onpas kivaa heittää niitä ruokia koirille, joo ei kiitos :)

Ensimmäisten viikojen aikana neiti oli jo maistellu vaikka mitä, avokadoa, banaania, persimonia, appelsiinia, verigreippiä, päärynää, jauhelihaa, kanaa, kalaa, tomaattikeittoa, kasviskeittoa, puuroa (välillä seassa on päärynää tai mustikkaa ym), maissinaksuja, apinaevästä, perunaa, bataattia, parsakaalia, kukkakaalia, paprikaa, kurkkua ja vaikka mitä muuta :)

Neiti siis syö aina kun mekin syödään ja yleensä samaa kuin mitä me. Vauvalle voi antaa samaa kuin mitä itse syöt kunhan se ei sisällä suolaa tai sokeria. Myös rasva, pähkinät, hunaja, sienet ja kuivatut palkokasvit, sormeenpäänkokoiset varhaisperunat, lanttu, nauris, punajuuri, pinaatti, kiinankaali ja nokkonen, maksa, raparperi, hedelmä- ja vihannessäilykkeet, makkara ja nakit ovat hyvä välttää alle 1-vuotiaan kanssa. (Lähde sormiruokailijoiden fb sivulta)
Hapanmaitotuotteet vasta 10kk -->
Mausteita saa käyttää, myös tulisempia mutta kannattaa tietysti aloittaa ensiksi miedommilla mausteilla.

Toki esimerkiksi kovat vihannekset, porkkana, kukkakaali ym tulee keittää tai höyryttää jotta vauvan on turvallista sitä syödä.

Suosittelen myös liittymään facebookissa ryhmään Sormiruokailijat, siellä löytyy tiedostoissa hyviä vinkkejä sekä reseptejä ja myös ryhmään Sormiruoka- reseptejä ja -vinkkejä.

Ihania ruokailuhetkiä kaikille! <3

Tietolinkit:
bebesinfo
valio

Tässä vielä muiden bloggaajien tekstejä aiheesta:
ekoisi
barbamama
Vinkkejä ja linkkejä
Timantit on ikuisia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti