keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Doula

Kävin helmi-maaliskuun aikana Doula-koulutuksen Vaasan Ensi- ja Turvakodin kautta.

Mikä on Doula?

"Doula - synnyttäjän tukihenkilö

Doulaa voidaan tarvita silloin, kun perhe ja sukulaiset asuvat toisella paikkakunnalla eikä synnytykseen ole tulossa ketään mukaan. Doula voi olla vaihtoehto esimerkiksi niille perheille, joissa puoliso tekee matkatöitä ja on poissa synnytyksen aikoihin tai puolison ei ole mahdollista kulttuuristen erojen vuoksi osallistua synnytykseen. Doula on hyvä tuki myös yksinhuoltajalle, joka muutoin joutuisi synnyttämään yksin tai äidille, joka pelkää synnytystä.  

Doula tapaa perheen jo ennen synnytystä ja synnytyksen jälkeenkin

Doula tapaa perheen joitakin kertoja jo ennen synnytystä. Tapaamisissa puhutaan vauvan tuloon liittyvistä käytännön valmisteluista, raskauden sujumisesta ja vauvan odottamisesta sekä synnytyksestä ja siihen liittyvistä toiveista ja mahdollisista huolista tai peloista. Doulan tärkein tehtävä on olla läsnä ja kuunnella. Doula toimii perheen ehdoilla ja heidän toiveidensa ja tarpeidensa mukaisesti. 

Doulan tärkeimpiä tehtäviä synnytyshuoneessa on läsnäolo.

Synnytyksen aikana Doula tukee ja rohkaisee synnyttäjää yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti käyttäen omaa harkintaansa sekä kuunnellen äidin toiveita. Doulan tärkeimpiä tehtäviä synnytyshuoneessa on läsnäolo. Synnytyksen jälkeen perhe ja Doula tapaavat, perheen tarpeista riippuen. 

Doula lisää turvallisuuden tunnetta ja vähentää kivunlievityksen tarvetta.

Äitien kertoman mukaan Doulan läsnäolo ja  tuki koetaan tärkeimmiksi hyödyiksi. Synnyttäjien mukaan tukihenkilön läsnäolo synnytyksessä lisää turvallisuuden tunnetta ja vaikuttaa synnytyskipua lievittävästi. Kun pelko ja ahdistus vähenevät, vähenee myös kipulääkityksen tarve ja synnytyksen kulku nopeutuu. Nopeasti sujuva synnytys vaikuttaa niin äidin kuin syntyvän lapsenkin vointiin positiivisesti." lähde


Minusta tärkeintä on se että doula on tukena niin äidille kuin isälle, ensisynnyttäjille ja myös uudelleensynnyttäjille! Doulan ottaminen mukaan raskausajalle ja/tai synnytykseen ei ole mikään heikkouden merkki, vaan doulan on tarkoitus luoda turvallisuuden tunnetta ja luottamusta synnytystä varten. Ensi- ja turvakodin doulat ovat perheille maksuttomia (ruotsinkieliset Folkhälsanin doulat maksavat vähän).

Itse olen todella innoissani että pääsin mukaan doulatoimintaan, itse kurssi oli todella antoisa, opimme paljon uusia asioita ja koen itse että vaikka olen jo kerran synnyttänyt niin seuraavalla kerralla osaan luottaa itseeni vieläkin enemmän ja tiedän nyt vieläkin enemmän kuin silloin. Opimme myös aivan ihania lääkkeettömiä kivunlievityksiä ja rentoutusharjoituksia joita voi tehdä niin raskausaikana kuin synnytyksen aikana. Toki niitä voi tehdä myös vaikkei olisikaan raskaana, mikäpä sen ihanempaa kuin kunnon rentoutus! <3

Suosittelen kaikkia kiinnostuneita käymään tämän ihanan ja antoisan koulutuksen, katso koulutukset täältä (laita s-postia omalle alueellesi ja kysy koulutuksista) ja ruotsinkieliset Folkhälsanin koulutukset täältä.
He jotka miettivät doulaa tai onko doulaa juuri sinun paikkakunnallasi katso lista täältä ja ruotsinkieliset voivat katsoa Folkhälsanin listan täältä.

Meillä oli eilen ensimmäinen doulailta jossa vanhat ja uudet doulat tapasivat toisensa, siellä jaettiin vinkkejä ja kokemuksia ja eilen oli teemana myös nuo rentoutumisharjoitukset. Doulailtoja on noin kerran kuukaudessa ja aina on joku teema, ensi kerralla taisi olla vauvahieronta :) Mukavaa yhdessäoloa sekä tietojen ja taitojen jakamista! <3

Antoisia hetkiä niin doulille kuin doulattaville! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti