tiistai 18. elokuuta 2015

Sormiruokailijan reseptipankki

Tänne kategoriaan tulee reseptit jotka sopivat mainiosti yli 6kk ikäisille vauvoille, lapsille ja erityisesti sormiruokailijoille. Hiukan haastavaa rajata kun sormiruokailija voi periaatteessa syödä kaikkia samoja kuin mitä aikuisetkin muutamia aineksia lukuunottamatta. Joten huomioithan tämän joissakin resepteissä, jotkut reseptit sisältävät kuitenkin esim. hapanmaitotuotteita ja niitähän suositellaan annettavaksi vasta 10kk -->, maitotuotteet 1v -->  samoin kuin hunaja, pähkinät ym.
Suolattomina versioina kannattaa omasta mielestäni kaikki tehdä sillä se on niin pieni vaiva lisätä siihen omaan annokseen sitten se oma suolamäärä mitä haluaa. Käytä resepteissä mitä haluat, oliiviöljyä, rypsi/rapsiöljyä, kookosöljyä, voita... Kauramaitoa/mantelimaitoa/soijamaitoa (nämä kaikki voi korvata äidinmaidolla tai korvikkeella)... Se ei ole niin tarkkaa reseptin kannalta, enemmänkin siltä sinun oman mielesi kannalta että mitä teidän perheessä käytetään :)

Jokainen tietenkin tekee miten itse parhaaksi näkee ja suositukset ovat suosituksia, listaan tähän nyt kuitenkin niitä tärkeimpiä jotka olen itse katsonut Sormiruokailijoiden fb-ryhmästä.

Vältettävä alle 1-vuotiaan kanssa:
Suola ja rasva: Alle 1-vuotiaan ruoka ei kaipaa suolaa, suola- tai lisäainepitoisia elintarvikkeita eikä ylimääräistä rasvaa. Terve vauva saa tarvitsemansa määrän rasvaa äidinmaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta.
Kasviksista seuraavat: Pieniä sormenpäänkokoisia varhaisperunoita, lanttua, naurista, punajuurta, pinaattia, kiinankaalia ja nokkosta ei suositella alle vuoden ikäisille korkean nitraattipitoisuuden vuoksi. Nitraatti muuttuu elimistössä nitriitiksi, joka voi suurina määrinä häiritä elimistön hapen kuljetusta. Pienet varhaisperunat saattavat lisäksi sisältää haitallista solaniinia. Normaalin perunan kokoiset uudet perunat sopivat pienillekin lapsille.
Maksa: Maksaa ei suositella alle vuoden ikäisille runsaan A-vitamiinipitoisuuden vuoksi.
Raparperi: Raparperin sisältämä oksaalihappo heikentää kalsiumin imeytymistä elimistöön, minkä vuoksi sitä ei suositella alle vuoden ikäisille.
Hedelmä- ja vihannessäilykkeet: Hedelmät ja vihannekset on hyvä tarjota tuoreina tai soseina eikä käyttää säilykkeitä.
Sienet ja kuivatut palkokasvit: Kuivatut pavut ja herneet sekä sienet ovat huonosti sulavia eivätkä ne siitä syystä ole suositeltavia alle vuoden ikäiselle. Myös tuoreet herneet, leikkopavut ja kaalit voivat suurina annoksina aiheuttaa ilmavaivoja, mutta sopivat pieninä määrinä soseissa käytettäviksi.
Pähkinä: Pähkinät, mantelit ja siemenet saattavat helposti tukkia vauvan hengitystiet, mistä syystä niitä suositellaan vasta, kun lapsi osaa pureskella kunnolla. Lisäksi niissä  piilee hometoksiinivaara.
Hunaja: Hunajassa saattaa esiintyä Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä, jotka ovat aikuiselle vaarattomia, mutta voivat alle yksivuotiaille kehittymättömän vastustuskyvyn takia aiheuttaa imeväisbotulismiksi kutsutun vakavan ruokamyrkytyksen.
Makkarat ja nakit: Näissä on usein runsaasti suolaa ja säilöntäaineita, ja niiden lisäksi myös nitriitteja, minkä vuoksi niitä ei suositella alle 1-vuotiaille.

Huomioithan siis resepteissä oman lapsesi ikä/sopivuus reseptille. Löydät siis jatkossa reseptit oikealta: Tunnisteet ja sieltä klikkaat Sormiruokailijan reseptit niin pääset selaamaan kaikki tänne laitetut reseptit :)

Nautinnollisia hetkiä teille kaikille ja 
toivon resepteistä olevan paljon iloa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti