torstai 23. heinäkuuta 2015

Imetys, jännittää, pelottaa, mistä apua?

Kun nyt olen tukiäidiksi ryhtynyt ajattelin myös tehdä tällaisen "pienen" infopaketin imetyksestä ja siihen liittyvistä peloista ja mistä apua voi löytää.

Imetystä ei suinkaan tarvitse pelätä sillä apua on aina saatavilla!
Sairaalassa (erityisesti jos on imetysmyönteinen sairaala) niin saa hyvin paljon apua imetykseen, rohkeasti vain pyytämään. Jos tuntuu ettei osaa/ ei onnistu niin soittakaa vaikka joka syöttökerralla kelloa ja pyytäkää hoitajat avuksi, sitä varten ne on siellä. Niin mä jouduin esikoisen kanssa tekemään kun sillä oli tosi huono imuote ja aina piti varmistaa että se syö oikein ja aina tulivat ilomielin auttamaan. Kyselin myös apua erilaisiin imetysasentoihin joita ne mulle siellä sitten opetti.
Ennen synnytystä on hyvä myös lukea vähän imetyksestä jotta tietää siitä edes jonkun verran.

Tiheän imun kausi on hyvä tietää että se tulee yleensä noin 3 viikon, 6 viikon, 3kk ja 6kk ikäisenä (tämähän riippuu hyvin paljon vauvoista eikä mene päivälleen saatikka viikolleen), silloin vauva yleensä "asuu rinnalla" sillä vauva tilailee lisää maitoa jotta maitoa rupeaisi tulemaan enemmän kun vauva kasvaa niin tarvii maitoakin enemmän. Tätä ei siis kannata säikähtää sillä se on normaalia ja voit huoletta luottaa siihen että maitoa tulee kyllä ja tissit ei ole tyhjät vaikka siltä tuntuisivat. Niin kauan kuin turvamerkit on kunnossa (vauva pissaa, kakkaa, paino nousee ym) niin voi huoletta luottaa siihen että tissit tuottavat maitoa. Katso viiden tähden turvapalvelu täältä.


Kuva lainattu täältä.

Lue maidon riittävyydestä täältä ja täältä.

Maidonnousu voi kestää montakin päivää, mutta se ei haittaa sillä vauvan vatsalaukku on hyvin, hyvin pieni alussa ja ne ensitipat maitoa (kolostrum maito) on todella tärkeät ja tehokkaat vauvalle. Kolostrum maito sisältää paljon vasta-aineita ja muita tärkeitä aineita vauvan alkutaipaleelle.

Tästä kuvasta näet kuinka pieni se vatsalaukku on ensimmäisten päivien aikana.
Tärkein neuvoni on kuitenkin LUOTA ITSEESI! Lisämaitoa kannattaa välttää varsinkin ensimmäisen kuukauden aikana jotta imetys ei häiriintyisi, samoin tuttia kunnes vauva osaa imeä oikein. Jos lisämaitoa joudutaan antamaan niin mieluiten ei pullosta, vaan joko lusikalla, pipetillä, hörpyttämällä, imetysapulaitteella ym. Lue lisää täältä.

Imetykseen löytyy myös paljon apuvälineitä tarvittaessa, esim rintakumi jos nänninpäät ovat hyvin matalat, maidonkerääjä (erittäin hyvä jos toinen rinta vuotaa maitoa samalla kun syötät vauvaa) voit ottaa sillä talteen nämä arvokkaat pisarat ja esim pakastaa ne myöhempää käyttöä varten. Lue maidon säilytyksestä ja pakastamisesta täältä. Imetysliivit helpottavat imetystä, mutta tiedän myös että on heitä jotka pärjäävät vallan mainiosti normaaleilla rintaliiveillä, tämäkin on siis yksilöllistä. Liivinsuojukset ovat hyviä jos rinnat vuotavat imetysten välillä niin pysyy liivit kuivana. Imetystyyny on myös joillekin hyvä hankinta, sillä voi saada hyvän imetysasennon ja hartiat eivät mene jumiin, näin ainakin itselläni. Kaikille ei imetystyyny sovi ja joillakin se ennemminkin vaikeuttaa imetystä kuin että se lisäisi mukavuutta
Rintapumppu (voi ostaa sitten jos tarvitsee, löytyy sähköisiä ja käsikäyttöisiä, on myös paljon merkkikohtaisia eroja, voit myös lypsää maitoa käsin ilman apuvälineitä) ja paljon muuta toki.. Itse käytin imetyskorua (katso täältä) kun vauvalla tuli pahin repimisvaihe päälle 3-4kk ikäisenä, silloin otettiin kunnon ote tissistä ja vedettiin. Tähän toimii tietysti mikä koru vaan joka on turvallinen eikä mene rikki tai rätti ym mitä vauva saa näprätä samalla kun se syö. Tämä voi myös rauhoittaa vauvan syömiset jos on hirveän levoton eikä tahdo pysyä paikallaan.


On hyvä varautua myös siihen että rinnat voivat olla todella kipeät alkupäivinä kun maito nousee ja imetyskin voi sattua todella paljon, mutta ei huolta, tämä menee yleensä alle viikossa ohi ja kun maito tasaantuu niin on mukavempi olla myös rintojensa kanssa.

Sektion jälkeen imetys käynnistyy yleensä normaalisti mutta erinäisistä syistä voi kestää myös kauemmin, ei kannata heti antaa periksi, lue lisää sektiosta ja imetyksestä täältä. Muista että myös osittaismetys on aivan yhtä tärkeää kuin täysimetys. Lue lisää osittaisimetyksestä täältä.

Imetyskivusta voit lukea lisää täältä.

Mistä tietää kummasta rinnasta imettää? Tämä on hyvin yksilöllistä, itse imetän yhden rinnan per imetyskerta ja vaihdan sitten aina eli vuorottelen, voi myös imettää molemmat rinnat samalla imetyskerralla, tai eri syistä imettää ainoastaan yhdestä rinnasta

Mistä tietää koska vauvalla on nälkä? No se itku on yleensä se viimenen merkki, mutta vauva hamuilee, imee nyrkkiään, kieli pihalla ym. Katso kuvat täältä.

Täysimetetyt vauvat eivät tarvitse mitään muuta kuin D-vitamiinilisän. Eli vaikka olisi kuuma päivä niin ei tarvitse vauvalle juottaa vettä ym sillä rinnat toimivat hyvin fiksusti ja tekevät maidosta hieman vetisempää jotta vauva saa tarpeeksi nesteitä.

Ihokontakti on myös todella tärkeää maidonnousun kannalta, jos vain mahdollista niin pesi vauvan kanssa sängyssä, niin että vauva on vain vaippasilteen. Lue lisää täältä.
Tuleeko maitoa liian vähän? Lue imetyksen tehostamisesta täältä ja jos maitoa tulee liikaa lue suihkutissisyydestä täältä.

Erittäin tärkeää on että huolehdit myös itsestäsi, syö ja juo riittävästi, lepää myös aina kun on mahdollista. Pyydä jos mahdollista niin apua läheisiltä esimerkiksi kodinhoitoon ja muiden lasten hoitamiseen jotta voit alussa keskittyä vauvaan ja itseesi.

Imetä aina kun vauva näyttää nälkämerkkejä, vauva ei voi olla liikaa rinnalla ja vanhat 4 tunnin välein suositukset voi heittää romukoppaan, kaikkein tärkeintä on että tarjoat rintaa vauvalle aina kun se haluaa, oli se sitten 15 minuutin välein tai 2 tunnin välein..
Rinta ei ole tutinkorvike vaan tutti on rinnankorvike. Joten nämä "sehän pitää sinua vaan tuttina" voitte antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos :)

Imetysasentojahan on erilaisia, jokainen imettää itselleen parhaimmassa asennossa, minä itse olen huomannut että vauvan kasvaessa on myös se mukavin imetysasento vaihtunut moneen otteeseen, se mikä sopi silloin kun vauva oli 1kk ei ollutkaan enään niin mukava kun se oli 6kk, se mikä oli 6kk ikäsenä hyvä ei nyt 1 vuotiaan kanssa toimikkaan. Asennot elää vauvan kasvun mukana. Tärkeintä on että pystyt olemaan rentona ja vauva saa hyvän imuotteen ja teillä on navat vastakkain eikä vauvan pää ole kääntyneenä sivulle tai alaspäin. Imetysasentokuvia voit katsoa täältä (löytyvät ihan tekstin lopusta).

Kävin siis tuossa muutama kuukausi takaperin imetystiedon peruskurssin ja olen nykyään imetystukiäiti, olen myös käynyt doulakoulutuksen (raskaus- ja synnytysajan tukihenkilö) ja autan mielelläni jos vain voin! Ota siis rohkeasti yhteyttä (voit laittaa esim s-postia: helmentaikaa at luukku piste com).

Myös neuvolasta voit kysyä apua imetykseen ja selvitä myös löytyykö paikkakunnaltasi imetyspoliklinikkaa.

Hyviä linkkejä luettavaksi (klikkaa otsikkoa niin pääset aina kyseiselle sivulle):

Imetyksen tuki ry (sisältää kaiken mahdollisen mitä sinun tarvitsee tietää imetyksestä, klikkaa tukea&tietoa klikkaa vielä imetystietoa ja sieltä löydät kaikkea mahdollista).

Imetyksen ensipäivät

Imetyksen lohtukirja (erityisen hyvä niiden lukea joilla imetyspettymyksiä takanaan)

Minun blogissani oleva pienimuotoinen imetystietopaketti, sisältää myös tietoa maidon luovuttamisesta

Imetyksen tuki ry fb sivusto on todella hyvä paikka kysyä apua ja vertaistukea imetyksestä

Imetystukipuhelimeen voi soittaa ja kysyä apua

Imetyksen tuki jäsen (liittymällä Imetyksen tuen jäseneksi saat mahtavia jäsenetuja ja aivan ihanan imetys uutisia lehden joka sisältää paljon hyvää tietoa imetyksestä)

Imetys Kolmen kauppa fb sivusto

Selvitä myös oman paikkakuntasi imetystoiminta, onko siellä maitokahvilaa, onko imetystuki-iltoja, MLL:n järjestämiä tapahtumia tai iltoja? Katso imetystukiryhmä-lista täältä.

Kiinnostaako sinua käydä imetystiedon peruskurssi tai ryhtyä tukiäidiksi? Lue lisää täältä.

Doula (raskausajan ja synnytyksen tukihenkilö)

Harhaluuloja imetyksestä (sisältää myyttien murtamiset koskien imetystä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti