tiistai 9. syyskuuta 2014

Imetys

Halusin tehdä imetyksestä oman tekstin sillä minulle imetys on erittäin tärkeä ja hieno asia. Tässä ei ole nyt tarkoituksena syyllistää niitä jotka eivät imetä syystä tai toisesta, tahdon vain kertoa kuinka tärkeää ja hyödyllistä imetys on ja toivon mukaan tämä teksti voisi auttaa löytämään oikeaa tietoa tai apua.

Minä sain erittäin hyvän alun imetykselle jo sairaalassa, synnytin siis Vaasan keskussairaalassa joka on saanut Baby friendly hospital-sertifikaatin joka tarkoittaa että auttavat jotta imetys onnistuisi mahdollisimman hyvin ja että henkilökunta on käynyt koulutuksen jotta osaavat opastaa imetyksessä.
Sairaalalla on myös oma ympärivuorokautinen imetystukipuhelin, imetyspoliklinikka sekä imetystukiryhmiä jotka kokoontuvat, lisätietoa ryhmistä voi kysyä soittamalla imetystukipuhelimeen.

THL:n suositusten mukaan kannattaisi täysimettää 6kk jonka jälkeen osittaisimettää kiinteän ruuan ohella vähintään 1 ikävuoteen asti, WHO:n suositukset ovat vähintään 2 vuoteen asti. Eli toisin sanoen mitä pidempään sen parempi! Mutta jos ei syystä tai toisesta pysty täysimettämään osittaisimetys on myös todella hyvä!

Imetyksen kautta saat luotua hyvän kontaktin vauvaasi, vauvasi saa ravintoaineiden lisäksi suoja-aineita joita tarvitsee kehityksen kannalta. Imetys auttaa myös synnytyksestä toipumiseen sekä joillakin myös paino laskee imettäessä sillä imetys kuluttaa paljon. Muista siis syödä ja juoda tarpeeksi, vesilasi/juomapullo olisikin aina hyvä olla vieressä kun imettää.
Äidinmaito on myös hyvä jos esimerkiksi on nenä tukossa, silmätulehdus tai korvatulehdus voi äidinmaitoa ruiskuttaa sinne suoraan tai vaikka lääkeruiskulla.

Muita hyötyjä:
-Aina mukana
-Aina valmista
-Sopivan lämpöinen
-Ilmaista
-Ympäristöystävällistä
-Edistää vauvan vastustuskykyä
-Antaa lapselle rakkautta, lohtua ja läheisyyttä
-Rajaton säilyvyys alkuperäispakkauksessa

Imetyksessä tulee yleensä myös vastoinkäymisiä, alussa vauvan imuote voi olla väärä, aluksi myös imettäminen sattuu kun rinnat ovat täynnä, tämä tasaantuu jolloin myös kipu helpottaa. Voi tulla piimäkokkareita, rintatulehdusta, lakkoilua, rintaraivareita, tiheän imun kausia, liikaa maitoa, liian vähän maitoa.... Tämä kaikki on normaalia ja hoidettavissa, kun näistä ongelmista päästään yli niin imetys on mitä ihanin asia, älä luovuta!

Apua imetysongelmiin saa eri paikoista: suosittelen facebookissa mukana olevia liittymään Imetyksen tuki ry-ryhmään, siellä voit kysyä apua ja lukea myös muiden kysymyksiä ja vastauksia.
Imetystukipuhelimeen (09 4241 5300) voi myös soittaa ja kysyä apua. Imetys-sivustolla löytyy paljon apua ja tietoa samoin imetystukilistasta. Imetystukiäidit ovat he jotka auttavat ja vastaavat kysymyksiisi.

Imetyksessä on erittäin tärkeää että rentoudut ja otat hyvän asennon, tähän auttaa monella imetystyyny. Näitä löytyy montaa eri merkkiä ja mallia, itse ostin ensiksi käytettynä yhden mutta se oli aivan liian pitkä ja liian lässähtänyt minulle joten ostin sitten doomoo softy imetystyynyn ja se on ollut todella hyvä ja kovassa käytössä, parasta näissä on se että saa ostettua lisäksi täytettä sinne kun se ajansaatossa voi lässähtää.
Hyvät imetysliivit ovat myös tärkeät, älä käytä kaarituellisia liivejä sillä ne voivat aiheuttaa rintatulehduksen. Bebesinfo-sivuilta löytyy hyvää tietoa imetysliivien hankkimisesta. Sitten on myös imetyspaidat helpottamassa elämää, näistä onkin mukava ja kätevä imettää niin kotona kuin julkisesti.

Jos sinulla tulee liikaa maitoa niin voit lypsää käsin tai pumpata rintapumpulla ylimääräisen maidon ja pakastaa. Tähän sopii parhaiten minigrip mini-pussit. Muista kirjoittaa päälle päivämäärä jolloin olet sen pumpannut. Normaalissa pakastimessa (arkku tai kaappipakastin) maidon pitäisi säilyä 6kk, jääkaapissa maito säilyy muutaman päivän jonka jälkeen se pitää käyttää tai pakastaa.

Jos sinulla tulee maitoa yli oman lapsesi tarpeen niin suosittelen että ryhdyt maidonluovuttajaksi, näin itse teen.
Luovutettua maitoa tarvitaan ennenaikaisesti syntyneille sekä sairaille vastasyntyneille. Teet siis todella tärkeää työtä luovuttaessasi maitoa. Saat myös rahaa maidostasi, summa riippuu sairaalasta.
Saat myös lisäinfoa ja ohjeita omasta sairaalastasi.
Ostin Aventin käsikäyttöisen rintapumpun (käytettynä 15e uutena maksavat 59e, minulla oli jo aikaisemmin Ainu medelan sähkökäyttöinen mutta käsikäyttöisellä on helpompi saada sopivasti mutta ei liikaa pois pumpattua), kun ryhdyt maidonluovuttajaksi saat sairaalasta lainaksi rintapumpun ellei sinulla ole omaa.
Hankin myös Philips Aventin mikrosteriloijan (käytettynä löysin 10 eurolla, uutena maksavat 41.50e), joka oli todella hyvä ostos. Aikaisemmin keitin kaikki kattilassa mutta nykyään käytän mikrosteriloijaa sillä siinä ajassa kun odottelin että vesi alkaa kiehua oli mikrosteriloija jo puhdistanut osat. Sitten pumppaat maidon purkkeihin joita saat sairaalasta, nimi ja päivämäärä päälle ja sit pakastat. Sitten viet sinne noin kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa maidot. Joillakin paikkakunnilla myös tulevat kotoa hakemaan. Esimerkiksi jos asut Vaasassa tai 8km:n säteellä keskustasta, sairaalan autonkuljettaja voi sopimuksen mukaan myös noutaa maidon kotoa. Itse en asu tarpeeksi lähellä joten vien itse maidot sinne, purkit kylmälaukkuun ja kylmäkalle sekaan ja maidot sairaalan maitokeittiöön.


Vaasan keskussairaalan esitekortti maidonluovutuksesta.

Muokkaus. Muista että jos pumppaat niin pumppaa vain ns suihkuava osuus (tähän on juurikin käsikäyttöinen pumppu hyvä ettei tule pumpattua liikaa) sillä jos pumppaa liikaa niin maidoneritys lisääntyy entisestään. Itse tosiaan pumppaan ainoastaan sen suihkuavan osuuden pois ja näin ollen neidillä on helpompi syödä kun maitoa ei tule liikaa kerralla, tämä on auttanut siihen ettei neidin tarvitse "tukehtua" maitoon kun ei tule kerta paineella, samoin pulauttelu on vähentynyt.
Muistathan että alussa maitoa voi tulla liikaa ja maidontulo tasaantuu yleensä noin 2kk synnytyksestä. Rinnat eivät tunnu koko ajan täysinäisiltä, tulee kausia jolloin ne tuntuvat tyhjiltä ja itseltänikin meinasi usko loppua siihen että maito riittää. Mutta kyllä se riittää, muistat vain luottaa itseesi. Tässä hyvä linkki siihen että riittääkö maito. Tiheän imun kausina vauva syö miltei koko ajan, näin hän tilaa lisää maitoa itselleen.
Jos et tahdo pumpata/luovuttaa maitoa tässä tukiäidiltä saatu ohje miten vähentää maidontuotantoa: 

Liikaa maidontuloa voi hillitä imettämällä samasta rinnasta useamman kerran peräkkäin. Kun toinen rinta on pidempään täynnä, välittyy viesti että maitoa tarvitaan vähemmän. Täydempää rintaa voi sitten hieman ennen imetystä kevyesti pumpata että ei tule liian pinkeäksi.

Jos suihkuaminen on voimakasta, voi painaa leporinnan nänniä kohti rintakehää, kun heruminen alkaa. Tämä hillitsee jonkin verran herumista myös imetysrinnassa, ja suihkuaminen voi maltistua. -tukiäiti

Kuinka sitten lisätä maidoneritystä jos ei tule tarpeeksi maitoa? (kopioitu imetysvihkosesta joka saatiin synnytysvalmennuksessa)

-Tiheät imetykset, 2-3h välein vuorokauden ympäri
-Pumppaa 3 päivän ajan 1h/päivä, 10min pumppaus, 10min tauko jne.,
-Imetä/pumppaa öisin, yöllä hormonipitoisuus on 10-20 kertaa suurempi kuin päivällä
-Juo paljon, esim imetysteetä (1tl kuminaa, 1tl anista, 1tl fenkolia + 2dl kiehuvaa vettä. 
Anna hautua 10min, siivilöi. Suositus 6 kuppia päivässä.) 
-Ihokontakti
-Muista syödä, juoda ja levätä riittävästi.
-Älä stressaa, luota itseesi ja siihen että maitoa tulee.

Niinkuin jo aikaisemmin sanoin niin imetys on todella tärkeää minulle ja imetän mielelläni vauvaani jotta se saa parhaan mahdollisen alun elämälleen. Minut voikin nähdä ihan missä vaan imettämässä, keskellä ostoskeskusta, kaupassa, puiston penkillä ym. Kun vauvalla on nälkä en anna muun maailman häiritä vaan ruokaa tulee paikasta ja ajasta riippumatta,

Toivottavasti tästä oli jollekkin apua, mukavia imetyshetkiä!


Näin meillä tykätään syödä, piilossa. :)

Tässä vielä lukuisia linkkejä sivuille joissa puhutaan imetyksen hyödyistä:


Lista on loputon.... :)

Här finns mera om amning och amningshjälp på svenska.


Lopuksi vielä kuvia eri imetysasennoista (kuvat kopioitu imetysvihkosesta joka saatiin synnytysvalmennuksessa).







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti